AKTUELNO

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom razgovarala o bilateralnim odnosima dve države, aktuelnostima u procesima pregovora kako Srbije, tako i Velike Britanije sa EU, reformama koje se sprovode i prilikama u regionu.

Joksimović je ocenila značajnim prisutnost i podršku koju Velika Britanija iskazuje prema Srbiji iako trenutno vodi pregovore o izlasku iz EU.

Potvrdila je da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje naše zemlje, jaopšteno je iz ministarkinog kabineta. Kif je pohvalio Srbiju za ostvaren napredak na putu ka članstvu u EU i dosadašnje rezultate na planu sveobuhvatnih reformi i istakao da je važno vrednovati ostvaren napredak kroz očuvanje dinamike otvaranja poglavlja.

M. Selaković za PINK: Srbija povukla DOBAR POTEZ u odnosu sa Makedonijom (VIDEO)

Ministarka Joksimović je ukazala da je Srbija do sada otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Njena očekivanja su da će do kraja godine, a za vreme estonskog predsedavanja EU, biti moguće da se otvore još najmanje 3 poglavlja: 6 - o pravu privrednih društava, 30 - o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, i 33 - o finansijskim i budžetskim odredbama.

Razgovarajući o održavanju narednog Samita o ZB 2018. godine u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, sagovornici su se saglasili da je to potvrda interesovanja VB za region i u tom kontekstu ocenili da je Srbija pokazala iskrenu volju za saradnju i stabilnost celokupnog regiona.

Ambasador Kif, koji smatra da će dosadašnji tempo pristupanja EU biti nastavljen, apostrofirao je potrebu i važnost nastavka sprovođenja reformi i konstatovao da Srbija ima dobru evropsku perspektivu.

#Denis Kif

#Jadranka Joksimović

'